Laurens Both

BUILDING HERO

Van niets, iets maken. Dat leek Laurens Both (22) wel wat. Zijn studie-shortlist? Industrieel productontwerp, civiele techniek en bouwkunde. Hij koos in 2016 voor het laatste. Maar waar hij ooit droomde van een carrière als architect, nam Laurens toch een andere afslag. Middels het multi-company traineeship van de Construction University zoekt hij nu bevestiging of zijn keuze de juiste is. Een spannende doch veilige move.

SUCCESFORMULE

Techniek kreeg Laurens van huis uit mee. Zijn toekomstbeeld als architect was dus allerminst verrassend. “Ik zag het helemaal voor me, maar al studerende kwam ik erachter dat dat het niet was.” Hoewel hij van creativiteit houdt, mag het van hem wat concreter. Gelukkig bood de studie bouwkunde alle ruimte om ook andere facetten van het veelzijdige werkveld te ontdekken. “Naast m’n verbredende minor projectontwikkeling, deed ik bij ingenieursbureau Multical mijn afstudeeronderzoek naar circulariteit en bouwkosten.” Verder dompelde hij zich tijdens zijn stage bij Kroon & de Koning, als rechterhand van de calculator, onder in cijfers en begrotingen. “M’n plan is nog niet in beton gegoten, maar ik zie mezelf later wel in een dergelijke rol werken.”

“Nu kan ik de praktijk en theorie direct spiegelen”

Compleet verhaal

Je studeert af en dan? Laurens kwam er niet uit, tot Building Heroes bij hem aanklopte. “De Construction University kwam als geroepen. Niet om te zien of ik calculator wilde worden, juist om het complete bouwproces daaromheen te ervaren.” Deze drie jaar wil hij zoveel mogelijk kennis opdoen zodat hij alles van A tot Z begrijpt. De aanvullende trainingen, in zowel soft als hard skills, maken het plaatje compleet. “Soft skills zijn aan het begin van je carrière heel belangrijk, dan is het nog zo ongrijpbaar. Dit leer je niet in de studieboeken, terwijl het serieus invloed heeft op hoe je dingen aanvliegt en de werkdruk die daarbij komt kijken.” Laurens ziet het lerend werken – nu als werkvoorbereider bij J.P. van Eesteren – als de ideale basis. “Pas wanneer je iets doet ontdek je je sterke en zwakke punten. Nu kan ik de praktijk en theorie direct spiegelen en bijsturen waar nodig.” Allemaal onder de vleugels van Building Heroes, een vertrouwd en veilig vangnet.

Het goede voorbeeld

Circulariteit krijgt Laurens’ bijzondere aandacht. Naast zijn grondige afstudeeronderzoek naar dit onderwerp houdt hij het nieuws hieromtrent nauwlettend in de gaten. “Het is jammer dat bedrijven veel roepen, maar nog te weinig doen. Zo wordt de term waardeloos.” Werk aan de winkel dus, een besef dat volgens Laurens sectorbreed gelukkig steeds meer ontstaat. “Neem HAUT in Amsterdam, het hoogste houten woongebouw van Nederland. In plaats van het milieubelastende en niet-herbruikbare beton bouwen ze alles van hout.” Deze hernieuwbare grondstof neemt CO2 op en kun je in de toekomst relatief gemakkelijk demonteren en hergebruiken. “De bouwkolom is zo enorm groot en daarmee ook de impact. Wij kunnen de toon zetten voor andere branches, want circulariteit is onvermijdelijk. Grondstoffen raken simpelweg op.” Wanneer Laurens straks werkt draagt hij graag zijn steentje bij. “Natuurlijk bepaal ik als calculator niet direct welke duurzaamheidsmaatregelen er worden genomen. Maar adviseren en sturen in materiaalkeuzes nog vóórdat ik de detailcalculatie opmaak kan wel.” Zo zie je maar: impact maken begint bij jezelf.