Transformatie: van sanatorium naar woonwijk
Halverwege de vorige eeuw was De Klokkenberg in Breda Nederlands grootste tuberculose sanatorium. Een verzameling gebouwen met rooms-katholiek karakter waar honderden patiënten zorg en onderdak ontvingen. Later werd het hersteloord een ziekenhuis en na jaren leegstand en verval ondergaat het ensemble nu een ware transformatie tot woonwijk. De meeste woningen en appartementen zijn opgeleverd, verkocht en worden al bewoond. Building Talent Sanne Nieuwenhuijsen werkt als Werkvoorbereider voor Aan de Stegge Roosendaal aan het sluitstuk van het project: het Hoofdgebouw.
Uitdagingen
Tegelijkertijd brengt een project als dit ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo is de schaal van het project een persoonlijke challenge. Tijdens haar studie werkte Sanne als calculator, nu vijf maanden na haar afstuderen is het Hoofdgebouw van De Klokkenberg haar pakkie-an. Als Werkvoorbereider is Sanne verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het project. Van tussentijdse metingen en bouwmaterialen bestellen tot intensief contact met (onder)aannemers en de gemeente. Ook wanneer knelpunten ontstaan, is ze een belangrijke schakel. Daarnaast gaat alles hier net even anders. Een extra uitdaging, maar zeker geen onbekend terrein. Bij een transformatieproject zijn de processen namelijk minder vanzelfsprekend dan bij nieuwbouw en wordt er veel vanuit de praktijk gewerkt. Mede daarom wilde Sanne één dag per week naar Breda om fysiek aanwezig te zijn bij het project, want “uiteindelijk gebeurt het daar en niet op kantoor.” Aan de Stegge Roosendaal is erg gebrand op persoonlijke ontwikkeling, dus dit was geen probleem. Overige handvatten als opleidingsdagen, handige programma’s en gezellige collega’s maken van elke dag een feestje.
“Uiteindelijk gebeurt het daar”
Een monumentaal karakter
In 2018 startte de transformatie van Rijksmonument De Klokkenberg. Het Landgoed bestaat uit een verzameling van verschillende monumentale gebouwen waaronder de kapel, het Zusterhuis, het Economiegebouw en het Hoofdgebouw met een Mannen- en Vrouwenvleugel. De monumentale status van het ensemble maakt het een bijzonder project om aan te werken. Sanne: “Je kunt overal nieuwbouw neerzetten, maar het is juist mooi om iets te maken van een gebouw dat er al zo lang staat.”
Rijke details
Hoewel het sanatorium zijn functie verliest, blijven de details behouden. “Dat is mooi, want op die manier kunnen toekomstige bewoners echt zien hoe het vroeger was.” Zo blijft de herkenbare gele lambrisering door het hele gebouw zichtbaar en komen de natuurstenen pilaren en elementen van de oude traptreden terug in de appartementen. Ook de karakteristieke hoofdingang en de glas-in-loodramen blijven in tact. Een van de bestaande balkons wordt gehandhaafd en als onderdeel van het nieuwe balkon afgedekt met een glasplaat zodat je op het oude balkon kunt kijken. Op deze manier blijft de geschiedenis van De Klokkenberg in leven. “Want als het er is, waarom zou je het dan opnieuw maken?” En zo is het maar net.
Dat wil ik!
Kun je na het lezen van dit stuk niet wachten om een paar stalen neuzen aan te schaffen en als Building Talent aan de slag te gaan? Lees hier meer over het programma en de Construction University. Samen bouwen aan jouw toekomst.