ANOUK RÖRING

BUILDING HERO

September 2021 begon er voor Anouk Röring (22) een nieuw hoofdstuk. Van student naar starter op de arbeidsmarkt. Een grote stap die dankzij het multi-company traineeship van Building Heroes soepel verloopt. Haar eerste stop: uitvoerder bij familiebedrijf Trebbe op een project in Wageningen. En dat komt deze geboren en getogen Nijmegenaar niet slecht uit.

GELUKSMOMENTJES

Een rondje lopen, wat zaken controleren, notities maken en hier en daar even kletsen. Een ochtendmens is Anouk niet, maar wanneer ze met een opkomend zonnetje over de bouwplaats loopt voelt ze zich op haar plek. “Ik vind dit misschien wel het fijnste moment van de dag. Je denkt dan: wauw, we zetten echt iets moois neer samen.” Het sociale contact, de combinatie van binnen en buiten werken en de overkoepelende werkzaamheden maken dat de functie van uitvoerder haar goed bevalt. Iets dat tijdens haar studie – verrassend genoeg – ook al duidelijk werd. “Ik moest vanuit school naast m’n architectuurstage verplicht de bouwplaats op. Met enige tegenzin, want ik studeerde tenslotte Bouwkunde om architect te worden.” Maar al snel veranderde ze van gedachten. Urenlang tekenen op de computer met beperkte ontwerpvrijheid is niks voor haar. Anouk wil de aannemerij in.

“Het allerliefst speelde ik met LEGO”

HET CIRKELTJE rond

Door twijfels tijdens haar studiekeuze had Anouk’s carrièrepad er heel anders uit kunnen zien. “Ik ging van Geneeskunde naar Economie en alles ertussenin.” Maar na wat onderzoek naar haar interesses kwam ze toch uit op Bouwkunde. “Als kind keek ik altijd al vol bewondering naar hoge bouwwerken en het allerliefst speelde ik met LEGO.” Dat ook de bètavakken op de middelbare school Anouk het best afgingen maakte het cirkeltje rond. Ondanks dat ze daar nu de vruchten van plukt, komt ze er al werkende achter dat technische aanleg of kennis niet alles is. “Je leert al snel dat naast technische kennis, ook andere skills erg belangrijk zijn in de bouwwereld. Neem communiceren.” Ze heeft, ondanks dat ze pas kort meedraait, al heldere ideeën over hoe dingen beter kunnen. “Het klinkt simpel maar door goed te overleggen, taken duidelijk te verdelen en alles te dubbelchecken kun je fouten voorkomen.” Het gaat nog vaak mis door gebrekkige communicatie. Eeuwig zonde als je haar vraagt.

Patronen doorbreken

Zijn er dan meer vrouwen nodig? “Vrouwen communiceren en denken op een andere manier, beter evenwicht in man en vrouw is dus geen gek idee.” Hoe je het ook wendt of keert, Anouk vindt dat er meer vrouwen de bouw in moeten. “Het is best gek dat het nu nog zo’n mannenwereld is en je raar opkijkt als er een vrouwelijke loodgieter op de bouwplaats rondloopt. Dat heb ik zelf ook nog.” Langzaamaan zie je dat het verandert, maar dat moet volgens haar actief worden aangespoord. De strategie van de HAN, waar Anouk Bouwkunde studeerde, vindt ze sterk. “Als je studenten verplicht een stage op de bouwplaats laat lopen en hen daardoor van gedachten laat veranderen, dan doe je iets goed. Al zijn het er maar een paar.” Voor de vrouwen met ambities om de bouw in te gaan heeft ze nog een laatste boodschap: “Als je twijfelt, gewoon doen! Want wanneer we ons laten tegenhouden door de gedachte dat er overheersend mannen werken, doorbreken we dat patroon natuurlijk nooit.”